TERROSSOS DE SAL

Ens hem trobat amb en Pep davant el Natzaret per anar plegats fins al Molí de la Sal. Fa pocs dies el vaig visitar també amb en Gelpí per comprovar que havia passat amb les obres que s’estan fent a una finca veïna, ja que pel que sembla s’han pivotat els ciments damunt un dels canals d’aigua. En aquesta ocasió portava càmera i anava més ben calçada per accedir al molí. Entrem i trobem una realitat no gaire engrescadora. Costa de creure, però tot està molt i molt malmès. Tot i així, baixem i comprovem l’estat de les moles, l’obrador, l carcavà…..Segons la fitxa del catàleg municipal a principis del segle XX el molí encara hauria funcionat i el propi nom indica que l’activitat que es feia era la molta de terrossos de sal. Sembla mentida que amb el temps transcorregut s’hagi deteriorat d’aquesta manera. S’ha de fer un veritable intent per recuperar aquest molí. Com sóc neòfita en el tema, vaig a exercir la meva condició d’ignorant per fer un parell de reflexions: 1.- Perdem oportunitats si no som capaços de fer a Malgrat un discurs comú de defensa del patrimoni històric. Tots sabem l’afer de Can Serra com va anar. He sigut sempre molt discreta parlant del tema de la torre, però ja sabem quina era la posició de l’alcaldessa i el seu grup sobre el tema a l’inici del conflicte. Tots sabem com la seva posició va anar girant en funció dels esdeveniments i a l'espera de resultats electorals. Som conscients que es va actuar en funció del binomi acció-reacció, no pas abans. Tots sabem que sense la pressió que es va fer des de diferents punts la casa hagués acabat per terra. Siguem sincers. Des de l’Ajuntament s’ha mantingut un estrany concepte de la història d’aquest poble. D’una banda, cal dir que s’han recuperat espais prou emblemàtics com Ca l’Arnau i la  biblioteca. D’altra banda, s’ha fet un discurs de menyspreu sobre tot allò que sigui històric. Ja comença a ser l’hora d’aplegar criteris i fer un únic discurs. Malgrat té elements històrics interessants. El Molí d’en Valeri o Molí de la Sal és un d’aquests elements. A més, es troba situat en un indret singular: al peu de la Nacional II, al punt d’entrada de la ruta senderisme que la Diputació va senyalitzar -a petició de la regidoria de turisme- durant el passat mandat, i que permet precisament enllaçar amb les rutes del corredor del Montnegre. Per mi és un lloc estratègic per afavorir la creació d'un punt d’informació per donar a conèixer els llocs d’interés del municipi. Seria un bon punt de sortida de la xarxa d’itineraris. Un bon punt d’informació ambiental adreçat a nens i joves. Un punt estratègic per convidar a conèixer el nucli urbà i descobrir la seva història, el seu llegat urbanístic, les formes de vida tradicional, l'economia, els objectes d'ús quotidià, els espais de vida quotidiana i els elements identificatius del poble. És a dir, un projecte de base local que tingui com objectiu la recuperació d'elements identificatius i simbòlics del passat de la població. Em venen al cap un munt de possibles projectes per aprofitar l’espai i potenciar la seva recuperació. El més important és fer pressió i aconseguir que alguna cosa es mogui. Després ja sortirà alguna persona que es penjarà la medalla. Això és el de menys.  

[@more@]

Quant a neuserra

Sóc una dona catalana de Malgrat. Tinc dos fills i m’agrada treballar pel seu futur. M’estimo el meu poble i m’encanta exercir de malgratenca. M’interessa la política, i crec que des de l’Ajuntament puc servir al meu poble i al meu país, Catalunya. De professió sóc advocada. Em considero una nacionalista convençuda i crec que els pobles tenen dret a decidir. Penso que el progrés de les persones i dels pobles van units. A casa m’han ensenyat a treballar, però també a saber gaudir de la vida amb la gent que més estimo. M’agrada molt escoltar, perquè sempre aprens coses. Tot i així, aquest bloc em permet parlar amb tu i exposar-te idees, pensaments i sentiments. A vegades, també critico el que no m’agrada. De fet, vaig obrir el bloc per conèixer-nos millor. Endavant.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 comentaris a l'entrada: TERROSSOS DE SAL

  1. garmir diu:

    Hola Neus:
    Evidentment aquest és un tema molt local , del qual no sé i no opinaré, peró simplement dir-te que si ets objecte de critica, senyal de que vas per el bon cami politic.

  2. montse diu:

    Com sempre la gent aprofita el blog per desacreditar a les persones, crec que abans d’opinar i calificar a les persones d’aquesta manera, s’han de conèixer.
    El que està clar Neus, es que facis el que facis estarà malament sempre per alguna persona, sempre hi ha gent disposada a criticar i menyspear als altres.

Els comentaris estan tancats.